L 49 Lov om statshospitaler til behandling af sindslidende og om psykiatriske afdelinger.

Af: Indenrigsminister Søren Olesen (DR)
Samling: 1958-59
Status: Stadfæstet
Lov nr. 190 af 05-06-1959
Loven har følgende indhold:

§ 1. De staten tilhørende sindssygehospitaler betegnes fremtidig som statshospitaler til behandling af sindslidende (statshospitaler).

§ 2. Indenrigsministeren bemyndiges til at lade opføre statshospitaler til behandling af sindslidende i Hillerød, Hjørring og Odense kommuner.

§ 3. Indenrigsministeren bemyndiges til ved køb eller ekspropriation at erhverve de til hospitalerne nødvendige arealer i de pågældende kommuner.

§ 4. Bevillinger til de nævnte arealerhvervelser og byggearbejder samt til montering af bygningerne søges på de årlige finanslove.

§ 5. Indenrigsministeren kan efter indhentet erklæring fra sundhedsstyrelsen og med de bevilgende myndigheders tilslutning godkende, at der ydes et særligt statstilskud til driften af psykiatriske afdelinger, som oprettes ved kommunale sygehuse, når dette under hensyn til opbygningen af statens hospitalsvæsen for sindslidende findes hensigtsmæssigt og en egentlig statslig afdeling ikke agtes oprettet.

§ 6. Finansministeren bemyndiges til at udstede statsobligationer til fremskaffelse af de fornødne midler til gennemførelse af de i nærværende lovs §§ 2 og 3 indeholdte bestemmelser.

Lovforslaget havde oprindelig — idet man ønskede at komme bort fra betegnelsen af de pågældende hospitaler som sindssygehospitaler — titelen: „forslag til lov om psykiatriske hospitaler og afdelinger". Den endelige formulering af titelen skete under sagens behandling i folketinget, hvor man samtidig foretog nogle hermed overensstemmende redaktionelle ændringer i teksten. Bortset herfra gennemførtes lovforslaget uændret.

Som begrundelse for lovens bestemmelser anførtes i lovforslaget bl. a.:

„Ved skrivelse af 29. marts 1952 nedsatte indenrigsministeriet en kommission vedrørende statens sindssygevæsen. Kommissionen afgav sin betænkning i november 1956, og heri indeholdes udkast til forslag til lov om opførelse af psykiatriske hospitaler i Odense, Hillerød, Hjørring, Kolding og Københavns amt samt om opførelse af et behandlingsafsnit ved det psykiatriske hospital i Århus.

Allerede på et tidligere tidspunkt, i december 1952, havde kommissionen imidlertid afgivet en foreløbig indstilling angående forskellige spørgsmål, der skønnedes at være af så presserende karakter, at de nødvendigvis måtte optages til omgående løsning, uafhængig af de øvrige reformer.

Nævnte præliminære betænkning var baggrunden for lov nr. 88 af 31. marts 1953 om opførelse af sindssygehospitaler i Ålborg og Glostrup og om opførelse af plejehjem for sindssyge i Ballerup-Måløv kommune og i Viborg samt om ændring af lov nr. 205 af 4. juni 1947 om opførelse af et nyt sindssygehospital i Brønderslev m. v.

De i loven omhandlede institutioner er nu alle, med undtagelse af hospitalet i Ålborg, under opførelse eller fuldført. Plejehjemmene i Ballerup og Viborg er taget i brug i april 1957, hospitalet i Brønderslev i oktober 1957, det psykiatriske børnehospital i Århus er taget i brug i september 1958, hospitalet i Glostrup er ligeledes påbegyndt og påregnes fuldført i foråret 1960, og moderniseringen af hospitalet i Viborg, der vil blive gennemført etapevis, er igangsat. Med hensyn til opførelsen af hospitalet i Ålborg har endelige dispositioner endnu ikke kunnet træffes, idet de stedlige sygehusplaner, hvormed dette hospitalsbyggeri skal koordineres, først for nylig er blevet således afklaret, at man har kunnet gå videre dermed.

Loven af 31. marts 1953 er således ved at have udspillet sin rolle, og nærværende lovforslag fremsættes derfor med henblik på den nødvendige videreførelse af den igangværende udbygning af statens psykiatriske hospitalsvæsen.

Af et sagkyndigt underudvalg under kommissionen har meget indgående undersøgelser været iværksat til klarlæggelse af det eksisterende pladsbehov. Man skal herom henvise til det i betænkningen pag. 32 ff anførte, hvoraf fremgår, at det nævnte udvalg under hensyntagen til de i betragtning kommende faktorer har beregnet, at statens psykiatriske hospitalsvæsen i 1970 sandsynligvis vil have brug for ca. 10 800 pladser, medens man — hvis der ikke foretoges andre udvidelser end de ved loven af 31. marts 1953 hjemlede — til den tid kun ville disponere over 7 100 pladser. Man skulle herefter inden for den pågældende periode tilstræbe at tilvejebringe ca. 3 700 pladser. Herved angives, selv om udbygningsperioden utvivlsomt må blive længere end ved de anstillede beregninger forudsat, størrelsesordenen af det konstaterede pladsbehov. Man skal i denne forbindelse yderligere bemærke, at der i januar 1958 af direktoratet for statens sindssygehospitaler har været indhentet et memorandum fra overlæge Otto Jacobsen og professorerne Villars Lunn og Erik Strömgren til belysning af, om de i betænkningen anstillede beregninger fortsat har gyldighed. Dette memorandum, der besvarer det stillede spørgsmål bekræftende, er publiceret i Ugeskrift for Læger....

Kommissionen har på grundlag af de anstillede undersøgelser fremsat en samlet plan for sindssygevæsenets udbygning og understreger i denne forbindelse, at en for langvarig byggeperiode, når henses til den situation, hvori sindssygevæsenet befinder sig, vil være overordentlig betænkelig.

Indenrigsministeriet kan for sit vedkommende tiltræde de i kommissionsbetænkningen indeholdte synspunkter og må i konsekvens heraf lægge afgørende vægt på, at der nu skabes fornøden lovhjemmel for realisationen af det inden for udbygningsprogrammet primært nødvendige. Det forslag, der her efter indstilling fra direktoratet for statens sindssygehospitaler og efter forhandling med sundhedsstyrelsen fremsættes, tager sit udgangspunkt i det af kommissionen udarbejdede udkast til lovforslag, men er mindre omfattende end dette...."

Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra alle sider. Det henvistes efter 1. behandling til et udvalg, der i sin enstemmige betænkning anfører:

„Udvalget har holdt 4 møder og herunder haft 2 samråd med indenrigsministeren, der yderligere skriftligt har besvaret en række af udvalget stillede spørgsmål.

Ministeren redegjorde under samrådene for en række forhold i forbindelse med sindssygehospitalerne og fremhævede herunder især, at afgørelsen om anbringelse på et sindssygehospital kun kan træffes på grundlag af lægelige kriterier.

Spørgsmålet om behovet for psykiatriske hospitalspladser er blevet behandlet i udvalget, der har modtaget en redegørelse herfor, udarbejdet af professorerne Otto Jacobsen, Villars Lunn og Erik Strömgren. Udvalget ønsker herom at udtale, at man vil finde det rigtigst, at de i § 5 omhandlede statslige afdelinger, for så vidt behov foreligger, fortrinsvis placeres i de landsdele, hvor afstandene til de allerede bestående hospitaler er størst. Man har i denne forbindelse særlig tænkt på Bornholms, Thisted og Ribe amter.

Med hensyn til benævnelsen af de i lovforslaget omhandlede hospitaler og afdelinger har udvalget modtaget skriftlige henvendelser såvel fra flere enkeltpersoner som fra Dansk neurologisk Selskab. Efter forhandlingerne i udvalget om de forskellige herom fremsatte forslag har indenrigsministeren stillet nedenstående under nr. 1-4 anførte ændringsforslag, der går ud på, at benævnelsen „psykiatriske hospitaler" ændres til: „statshospitaler til behandling af sindslidende". Indenrigsministerens bemærkninger til de foreslåede ændringer er optrykt som bilag 1 til betænkningen. Som bilag 2 er optrykt ministerens skriftlige svar på et af udvalget stillet spørgsmål om det af kommissionen vedrørende statens sindssygevæsen foreslåede psykiatriske hospital i Kolding."

Efter at ændringsforslagene var tiltrådt uden afstemning, vedtoges lovforslaget i den ændrede affattelse enstemmigt.
Partiernes ordførere
Peter Jørgensen (S), Marius Buhl (V), K. Bøgholm (KF), Else Zeuthen (RV), Ayoë Kate Herbøl (DR) og Petra Petersen (DKP)