Lovforslaget havde følgende indhold: Landbrugsministeren bemyndiges til i finansårene 1959-60 – 1970-71 at lade foretage en udbygning og ombygning m. v. af den kgl. veterinær- og landbohøjskole overensstemmende med de af højskolens arkitekter forelagte, af landbrugsministeriets byggeudvalg vedrørende højskolen tiltrådte forslag. Udgifterne ved byggeforanstaltningerne bevilges på de årlige finans- eller tillægsbevillingslove.
Efter at landbrugsministeren ved fremsættelsen havde omtalt baggrunden for forslaget om en udvidelse af højskolen, herunder det stærkt voksende elevantal og den eksplosive udvikling inden for de forskellige fagområder med et heraf følgende behov for opdelinger og specialisering, kom han ind på spørgsmålet om højskolens fremtidige placering og udtalte herom bl. a. følgende:
„Når man skal til at udvide en institution i et sådant omfang, som der her er tale om, melder sig ganske naturligt den tanke, om det ikke var rigtigere at bygge en helt ny skole ude i landet under frie forhold, hvor der er ubegrænsede udvidelsesmuligheder. Og for at få denne tanke alsidigt belyst nedsatte jeg et udvalg, hvori såvel landbrugsorganisationerne som højskolens professorer, landbrugslærerne, landbrugskonsulenterne og landbrugskandidaterne har været repræsenteret. Dette udvalg har den 3. december 1958 afgivet betænkning, hvorefter et flertal af udvalgets medlemmer har udtalt sig for, at højskolen bør forblive på sin nuværende plads, medens et mindretal har udtalt, at de ville have foretrukket en udflytning af tredjedelsfagene ved landbrugsstudiet, men efter omstændighederne ikke har villet udtale sig imod en udbygning af højskolen på dens nuværende plads, når undervisningen her kombineres med en 3-4 ugers forlægning til forskellige egne af landet og der indrettes undervisningslokaler på højskolens forsøgsgård Højbakkegård og statens forsøgsgårde ved Hillerød."
Om planerne for den påtænkte udbygning og ombygning anførtes i bemærkningerne til lovforslaget bl. a. følgende:
„Udbygningen omfatter følgende nybygninger:
1. Bülowsvejområdet. Der opføres treetages laboratoriebygninger med tilhørende stalde og klinikker samt en poliklinik til veterinære afdelinger. På Biilowsvejområdet agtes endvidere opført en biblioteksbygning til erstatning for det nuværende bibliotek, der har til huse i en tilbygget fløj til hovedbygningen.
2. På forsøgsmarken opføres fire 9-etages bygninger og en 18-etages bygning samt i tilknytning hertil kantine og festsal. I forlængelse af de 9-etages bygninger bygges én-etages bygninger, der skal rumme øvelseslaboratorier og lignende for de studerende. Mellem de høje bygninger vil der blive auditorier, magasinrum o. lign.
På Rolighedsvejområdet er der ikke planlagt nybyggeri. På dette areal, der er af samme størrelse som forsøgsmarken, vil der senere, såfremt det i fremtiden skulle blive påkrævet, kunne foretages en yderligere udbygning af højskolen. Endelig vil der kunne opføres nogle enkelte laboratoriebygninger på Biilowsvejområdet og en enkelt på forsøgsmarken."
De med disse byggearbejder forbundne udgifter, der omfattede alle byggearbejder med dertil hørende installationsarbejder, sikringsrum, vejanlæg og haveanlæg m. m. samt inventar og projekteringsomkostninger, beregnedes ifølge bemærkningerne på basis af prisniveauet i sommeren 1958 til ca. 83,5 mill. kr., der fordelte sig på følgende måde: 1) nybygninger på Bülows vej området 23 016 000 kr., 2) nybygninger på forsøgsmarken 49 717 000 kr., 3) ombygning og istandsættelse af de gamle bygninger på Bülowsvej- og Rolighedsvejområdet 8 762 000 kr. og 4) fjernvarmeanlæg 1 975 000 kr.
Under 1. behandling af lovforslaget, der blev velvilligt modtaget af ordførerne for samtlige partier, var et af de centrale spørgsmål selve placeringen af højskolen, idet der af flere af ordførerne fremførtes argumenter for en udflytning. Dette spørgsmål blev ligeledes dominerende under den følgende udvalgsbehandling, idet der fra flere steder i landet blev fremsat ønske om, at den nye højskole blev bygget netop dér. Udvalget foretog i den anledning en række undersøgelser af mulighederne for og virkningerne af at lade den nye højskole opføre et andet sted end dér, hvor skolen i øjeblikket er placeret. Herunder foretoges en rejse til Holland, hvor udvalget beså landbrugsuniversitetet i Wageningen, der netop er et eksempel på, hvorledes en større undervisningsanstalt er blevet flyttet ud til en helt ny beliggenhed.
Udvalget nåede ikke at afslutte behandlingen af lovforslaget inden samlingens afslutning.