Ved folketingsbeslutningen meddeler folketinget samtykke til, at Danmark med Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland afslutter en overenskomst om en midlertidig ordning for fiskeriet omkring Færøerne, affattet i overensstemmelse med det mellem de to lande aftalte udkast, og at dansk myndighed i henseende til fiskeri udøves på det af overenskomsten omfattede område.
Angående den nye overenskomst, som agtedes afsluttet med Storbritannien, anførte udenrigsministeren ved fremsættelsen af forslaget til folketingsbeslutning:
„Når regeringen knap fire år efter, at der sidst blev indgået en dansk-britisk overenskomst om fiskeriet i farvandet omkring Færøerne, agter at indgå en ny aftale herom, er årsagen, at hele udviklingen på dette område siden 1955 er gået så hurtigt, at de forudsætninger, der forelå dengang, i dag er totalt ændret.
Da Færøernes lagting — efter at Island havde bebudet en udvidelse af det islandske fiskeriterritorium til 12 sømil — den 6. juni 1958 vedtog, at også Færøerne burde have en fiskerizone på 12 sømil, måtte regeringen, som forholdene havde udviklet sig, være enig i dette standpunkt, der var i overensstemmelse med den principielle holdning til spørgsmålet om fiskeriterritoriets udstrækning, som Danmark havde indtaget i Geneve i foråret 1958 på den internationale konference om retsordenen på havet.
Eksistensen af den dansk-britiske overenskomst af 1955, der byggede på princippet om en tremilegrænse, udelukkede imidlertid en umiddelbar gennemførelse af lagtingets beslutning, og regeringen måtte derfor tage sagen op med den britiske regering. Det nu foreliggende udkast til en dansk-britisk noteveksling er resultat af de siden stedfundne forhandlinger. Udkastet, som i dag forelægges det høje ting i medfør af grundlovens § 19, stk. 1, er den 24. februar blevet godkendt af det færøske lagting.
Det bør indledningsvis fremhæves, at der kun er tale om en midlertidig ordning, som ikke skal foregribe parternes principielle synspunkter med hensyn til folkerettens regler om søterritoriet og fiskeriterritoriets udstrækning. Aftalen må ses på baggrund af det forhold, at det ikke lykkedes for den internationale konference i Geneve at finde en løsning på disse spørgsmål, og at den nye internationale konference, som FN har besluttet at lade afholde, ikke vil finde sted førend i foråret 1960. Aftalen skal derfor kun have gyldighed, indtil en international ordning træder i kraft. I øvrigt vil den i mangel af en sådan ordning kunne opsiges efter 3 år fra undertegnelsen med 1 års varsel. Fiskerigrænseforholdene ved Færøerne vil i så fald alene være afhængige af de til den tid gældende almindelige folkeretlige regler.
Aftalen er et kompromis, der kun har kunnet komme i stand ved indrømmelser fra både dansk og britisk side. Den opererer med to grænser i farvandene omkring Færøerne ...., nemlig dels en speciel linje, som i det store og hele, omend med visse variationer til begge sider, svarer til en seksmilegrænse (den „blå linje"), dels en linje 12 sømil fra lavvandsmærket (den
„røde linje"). De britiske indrømmelser består i, at Storbritannien accepterer, at britiske fartøjer udelukkes fra at drive fiskeri inden for den „blå linje". Havområdet inden for denne modificerede seksmilegrænse forbeholdes altså, hvad fiskeriet angår, udelukkende færøske og andre danske fiskere. Danmark er på sin side, under hensyn til det fiskeri, der traditionelt drives af britiske fartøjer i farvandene omkring Færøerne, gået med til, at dette fiskeri fortsat kan finde sted i området mellem den røde tolvmilelinje og den blå seksmilelinje.
De britiske fiskeres ret til at fortsætte traditionelt fiskeri indskrænkes derved, at der fastsættes særlige regler for tre nærmere afgrænsede havområder i bæltet mellem de to linjer, et nord, et vest og et syd vor Færøerne .... Disse områder vil i visse perioder af året blive forbeholdt fiskeri med langline og håndline. Den væsentligste betydning heraf er, at linefiskere, hvilket i praksis så godt som udelukkende vil sige de færøske linefiskere, i disse perioder undgår konkurrence fra trawlfiskere.
Storbritannien og Danmark er selvsagt ikke de eneste lande, som har fiskeriinteresser i Nordatlanten, men efter de foreliggende oplysninger er de faktiske forhold med hensyn til fiskeriet omkring Færøerne sådanne, at kun Storbritannien kan påberåbe sig gennem de senere år regelmæssigt at have drevet fiskeri inden for tolvmilegrænsen. En fastsættelse af fiskerigrænsen omkring Færøerne i overensstemmelse med aftalen, d. v. s. til 12 sømil — med forbehold af de i traditionen begrundede britiske rettigheder — vil derfor ikke kunne krænke andre landes velerhvervede og traditionelle rettigheder. Vi har da også grund til at tro, at den nye midlertidige ordning ikke vil blive søgt anfægtet fra anden side.
Forhandlingerne med Storbritannien har været langvarige og vanskelige, men jeg mener, at der er grund til at være tilfreds med det resultat, der er opnået, og med, at det ved god vilje på begge sider har været muligt for de to regeringer ad forhandlingsvejen at finde frem til en løsning af dette vigtige spørgsmål. Det har glædet regeringen, at man også på Færøerne har ment, at den foreslåede aftale medfører sådanne forbedringer for det færøske fiskeri, at et betydeligt flertal i lagtinget har kunnet godkende den nye fislcerigrænseordning, som, selv om den ikke til fulde imødekommer det oprindelige færøske krav, dog vil give den færøske befolkning væsentligt udvidede fangstmuligheder.
Jeg skal endelig tilføje, at regeringen, som det vil ses af forslaget, under hensyn til sagens store betydning har fundet det rettest at søge det høje tings udtrykkelige samtykke til den af den nye ordning følgende udvidelse af området for udøvelse af dansk myndighed i henseende til fiskeri."
Forslaget til folketingsbeslutning mødte i folketinget tilslutning fra samtlige partiordførere med undtagelse af kommunisternes, der gjorde gældende, at overenskomsten vel næppe helt tilfredsstillede de færøske fiskeres interesser, og i øvrigt mente, at en sådan aftale med en enkelt nation ikke var det bedste grundlag for en international konference om fiskerigrænser.
Forslaget vedtoges enstemmigt, idet kommunisterne afholdt sig fra at stemme.