L 20 Lov om ændring i lov om toldafgifterne m. m.

Af: Finansminister Viggo Kampmann (S)
Samling: 1957-58
Status: Stadfæstet
Lov nr. 28 af 17-02-1958
Ved loven gennemførtes toldfrihed for følgende varegrupper:

Lakridssaft, natriumantimonat, natriumsulfit til fremstilling af cellulose, visse kemikalier til fremstilling af toldfri plasticråstoffer eller toldfri plader og blokke af polyurethan (skumplast), frugttrester, ædelsten og naturperler, dæk til traktorer og lastautomobiler, en lang række af de vigtigste krydderier, teknisk kul, sammennittet, sammensvejset eller på anden måde sammenføjet spunsvægsjern, mørke smøreolier, groft råpap til gulvbelægning og tagpap, råcarbonpapir og kondensatorpapir, papper til jacquardmaskiner samt spoler, salt, uforarbejdet eller groft forarbejdet gavntræ.

Endvidere er der for følgende varegrupper gennemført en nedsættelse af tolden:

Dæk til landbrugsredskaber, automobiler og motorcykler, visse under manufakturvarer og tekstilstoffer grupperede varer såsom medløberdug til brug som hjælpemateriale under fremstillingen af driv- og transportremme og tekstilvarer til lignende anvendelse som maskinfilt, mineralolieadditiver, hårde isoleringsplader, farvepålagt matricepap, tomatpulver.

Endelig er der ved en del af de foretagne ændringer opnået praktiske lettelser med hensyn til klareringsformaliteterne.

Under sagens behandling i folketinget blev der i lovforslaget indføjet nogle bestemmelser, som omtales nedenfor.

Ved lovforslagets fremsættelse anførte finansministeren, at den danske toldtarif såvel med hensyn til den varemæssige opdeling — den såkaldte nomenklatur — som med hensyn til væsentlige dele af det anvendte system af satser er stærkt forældet og derfor trænger til en generel revision. Der var da også inden for administrationen taget skridt til efterhånden at få gennemført en gennemarbejdning af problemerne ikke blot i forbindelse med overgangen til en moderne nomenklatur, men også for så vidt angår en modernisering af toldforvaltningen. Imidlertid havde de undersøgelser og forhandlinger, der i de senere år var blevet foretaget vedrørende fælles nordiske markedsplaner og siden vedrørende vesteuropæiske markedsplaner, medført en udskydelse af en almindelig revision af den danske toldtarif.

Uanset at der fortsat ikke var sket en afklaring af problemerne i forbindelse med disse markedsplaner, havde regeringen imidlertid fundet det rigtigt gennem begrænsede ændringer i toldtariffen dels at imødekomme nogle fra erhvervene fremsatte ønsker om mindre justeringer, dels at foreslå nogle videregående forbedringer.

De foreslåede ændringer begrundede ministeren med følgende hovedhensyn:

1. Der var ved forslag om toldfrihed eller toldnedsættelse for en række udprægede råvarer eller produktionsmidler taget hensyn til muligheden af at begrænse omkostningerne og fremme produktionen.

2. Ved flere af de foreslåede ændringer havde man haft for øje at fremme eksportmulighederne.

3. Ligeledes havde man tilstræbt at give byggeriet visse toldlempelser.

4. Forslaget tilsigtede endvidere at imødekomme ønskerne om sådanne justeringer, at negativ beskyttelse bragtes til ophør på en række områder.

5. Endelig havde man haft mulighederne for administrative forenklinger for øje.

Lovforslaget, der ved 1. behandling opnåede tilslutning fra samtlige partier, henvistes til behandling i et udvalg; dette modtog under sit arbejde med sagen en række henvendelser med anmodning om yderligere ændringer i toldtariffen.

Udvalget drøftede disse henvendelser med finansministeren, og der opnåedes enighed om at imødekomme en del af de fremsatte anmodninger; endvidere drøftede udvalget på foranledning af et af finansministeren herom stillet ændringsforslag muligheden for at tilvejebringe hjemmel for, at personer, der har bopæl i udlandet, men tillige enten har bopæl her i landet, udøver herværende erhvervsvirksomhed eller har lønnet beskæftigelse her, mod erlæggelse af en særlig afgift kan opnå tilladelse til midlertidigt at benytte deres i udlandet indregistrerede personmotorkøretøjer her i landet.

Da der i udvalget var enighed om, at de nævnte personer burde have mulighed for at rejse ind i landet uden at skulle være nødt til at skifte køretøj ved grænsen, tiltrådtes et af finansministeren stillet ændringsforslag om indsættelse af en ny paragraf i lovforslaget, hvorefter der i toldloven indsattes en ny § 4 b, som foruden at skabe den forannævnte hjemmel tillige dækker den hidtil gældende bestemmelse om adgangen til at benytte udenlandske motorkøretøjer toldfrit her i landet, hvilken bestemmelse tidligere fandtes i toldlovens § 3, punkt q.

I stedet for nævnte bestemmelse i toldlovens § 3, punkt q, der herefter var blevet overflødig, foreslog finansministeren med udvalgets tilslutning, at der indsattes en bestemmelse, hvorefter toldbestyrelsen skal være bemyndiget til at tilstå toldfri indførsel under fornøden kontrol af jembanevogne og andet til godstransport bestemt materiel samt af genstande til reparation heraf, for så vidt Danmark ved mellemfolkelig aftale har forpligtet sig til at yde toldfrihed herfor. Motiveringen for indsættelsen af en sådan bestemmelse var, at det påtænkes i forbindelse med arbejdet i Den økonomiske Kommission for Europa at undertegne toldkonventioner om reservedele anvendt til reparation af EUROP-jernbanevogne og om containere, der begge tilsigter at lette den indbyrdes godstrafik mellem medlemsstaterne. Konventionen om jernbanevognene har til formål at muliggøre, at de såkaldte EUROP-vogne, der i henhold til aftale mellem en række europæiske jernbanestyrelser gøres til genstand for en vis fælles afbenyttelse, kan indgå toldfrit uanset i udlandet foretagne reparationer, samt at reservedele til brug ved sådanne reparationer kan indføres toldfrit. Containerkonventionen tager sigte på at fremme containertransport af varer mellem medlemsstaterne ved at fastsætte almindelige bestemmelser vedrørende toldfrihed ved midlertidig indførsel af containere og reservedele hertil i forbindelse med sådanne transporter.

Efter lovforslagets udarbejdelse var der ved forhandling mellem Danmark og Storbritannien opnået enighed om et udkast til en konsularoverenskomst, der bl. a. tilsikrer udsendte konsuler told- og afgiftsfrihed i opholdslandet.

Da gennemførelsen af konsularoverenskomsten nødvendiggjorde en ændring af toldlovens § 15, og da det samtidig måtte anses for rigtigst i bestemmelsen at optage de i lov nr. 72 af 7. marts 1952 indeholdte regler om toldfrihed for internationale organisationer og institutioner m. v., som Danmark ved mellemfolkelige overenskomster har forpligtet sig til at yde, tiltrådte udvalget et af finansministeren stillet ændringsforslag om indsættelse af en ny paragraf i lovforslaget, hvorefter den hidtidige bestemmelse i toldlovens § 15 skulle udgå og erstattes med de til gennemførelsen af de nævnte overenskomster nødvendige bestemmelser.

Ved lovforslagets 2. behandling vedtoges disse ændringer; kun ændringsforslaget om toldfrihed for ædelsten og naturperler mødte modstand, idet kommunisterne stemte herimod.

Det således ændrede lovforslag blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 110 stemmer; de 2 grønlandske medlemmer undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Lars P. Jensen (S), Harald Nielsen (V), Svend Aage Fanger (KF), Aage Fogh (RV), J. M. Pedersen (DR) og Ragnhild Andersen (DKP)