Ved loven ændres lov nr. 215 af 7. juni 1952 om oprettelse af „Statens almindelige Videnskabsfond" (årbog 1951-52, side 372) således, at fondens årlige rådighedsbeløb forhøjes fra 2 mill. kr. til 2½ mill. kr. med virkning fra 1. april 1958.
Som begrundelse for forhøjelsen anføres i bemærkningerne til det af undervisningsministeren fremsatte lovforslag:
„På grundlag af den virksomhed, som fondet har udøvet, siden det i 1952 trådte i funktion, kan det utvivlsomt ... fastslås, at dets oprettelse på afgørende måde har bidraget til den fremhjælpning af dansk videnskabelig forskning, som var tilsigtet.
De løn- og prisstigninger, der har fundet sted siden 1952, har imidlertid tillige med andre forhold af speciel betydning for forskningsarbejdet nu medført, at det må anses for nødvendigt, at der sker en forøgelse af de midler, der står til fondets disposition, og fra fondets bestyrelse har undervisningsministeriet modtaget en indstilling om, at en sådan forøgelse må blive gennemført snarest muligt.
Det ved lovens vedtagelse gældende lønregulerende pristal (januar-pristallet 1952) var beregnet til 371, medens samme pristal i dag er steget til 431 (juli-pristallet 1957). Dette svarer til en stigning på ca. 16 pct., og en regulering af fondets rådighedssum på basis af den nævnte pristalsbevægelse ville være ensbetydende med en forhøjelse af rådighedssummen med ca. 325 000 kr.
En sådan forhøjelse vil imidlertid ikke være tilstrækkelig til at sikre, at fondet bevarer den betydning for dansk videnskab, som det i sine første år har haft.
Allerede ved oprettelsen af fondet kunne det forudses, at udviklingen inden for visse fagområder, særlig på naturvidenskabernes, lægevidenskabens og veterinær- og jordbrugsvidenskabernes felter, ville gøre det i stigende grad nødvendigt at tage forskningsopgaver op, hvis gennemførelse krævede stort og kostbart apparatur, og de senere år har i fuldt mål bekræftet rigtigheden af denne antagelse. Selv om der ikke i den forløbne tid var indtrådt prisstigninger, måtte der således — for at Danmark skulle kunne følge med i den videnskabelige ekspansion — stilles øgede midler til rådighed for forskningen på disse områder.
Det sidst anførte forhold gør sig naturligvis ikke så stærkt gældende inden for de humanistiske videnskaber. Men det bør understreges, at der også for disses vedkommende har givet sig et stærkt behov til kende for en forøgelse af de til rådighed værende beløb. I de seneste år synes det endda, som om den humanistiske kommission i videre udstrækning end fondets andre kommissioner har været nødsaget til på grund af midlernes utilstrækkelighed at afslå ansøgninger, som det havde været overordentlig ønskeligt at kunne imødekomme. Fondets bestyrelse har i denne forbindelse stærkt fremhævet den vægt, man bør lægge på, at vort lands bestræbelser på i den kommende tid at fremme en nødvendig udvikling af naturvidenskaberne og anvendte videnskaber, ikke kommer til at bevirke, at de humanistiske videnskaber lades i stikken.
Under henvisning til det foran anførte og i overensstemmelse med den af fondets bestyrelse afgivne indstilling stilles der herefter forslag om, at lov nr. 215 af 7. juni 1952 om oprettelse af „Statens almindelige Videnskabsfond" ændres således, at fondets årlige rådighedssum forhøjes fra 2 mill. kr. til 2,5 mill. kr."
Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra alle sider. Det gennemførtes uændret og enstemmigt.