L 114 Lov for Færøerne om pantsætning af fangst i årene 1958-1962.

Af: Justitsminister Hans Erling Hækkerup (S)
Samling: 1957-58
Status: Stadfæstet
Lov nr. 189 af 07-06-1958
Loven giver for hvert af årene 1958-62 de færøske fiskere og hvalfangere hjemmel til at stifte underpant i fangsten for lån, der ydes til udrustning og drift af fisker- og hvalfangerfartøjer, og den svarer — bortset fra, at dens område er blevet udvidet til også at omfatte pantsætning af hvalfangst — til en række tidligere midlertidige love for årene 1932-41 og igen fra 1952-59.

I bemærkningerne til lovforslaget anføres:

„På foranledning af det færøske hvalfangerselskab har lagtinget nu enstemmigt vedtaget et forslag til lov for Færøerne om pantsætning af fangst, hvorefter også hvalfangst omfattes af denne lovgivning. Samtidig har man ment det rigtigst allerede nu at søge loven forlænget, således at den kommer til at gælde for fangst i årene 1958-62. Landsstyret har anbefalet forslaget og har henstillet, at det forelægges folketinget.

Statsministeriet har ligeledes anbefalet, at forslaget søges gennemført.

Formålet med den nævnte lovgivning har været at lette vilkårene for tilvejebringelse af kredit til det færøske fiskeris udrustning. Da vanskelighederne ved at opnå fornøden kredit fortsat består og også gør sig gældende for hvalfangerselskabets vedkommende, og da forholdene må påregnes at ville være uændrede de første år, har justitsministeriet anset det for rimeligt, at den gældende ordning udvides og forlænges i overensstemmelse med lagtingets indstilling.

I øvrigt svarer forslaget til de foregående love."

Lovforslaget gennemførtes uden udvalgsbehandling og vedtoges enstemmigt.
Partiernes ordførere
Wilhelm Dupont (S), Johan Poulsen (V), Hans Baagø-Hansen (KF), Frederik Slipsager (RV), Aage Gøting (DR) og L. Lynnerup Nielsen (DKP)