B 4 Folketingsbeslutning i anledning af en under 26. september 1956 i byen San José afsluttet handels- og skibsfartstraktat mellem Danmark og Costa Rica.

Af: Minister for udenrigsøkonomi J. O. Krag (S)
Samling: 1957-58
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved folketingsbeslutningen meddeler folketinget sit samtykke til Danmarks ratifikation af den under 26. september 1956 i byen San José afsluttede handels- og skibsfartstraktat mellem Danmark og Costa Rica.

Danmarks handelsomsætning med Costa Rica (ca. 900 000 indbyggere, 51 000 km2) har hidtil kun været af beskedent omfang, men eksporten til dette land er dog i de sidste år nået op på 2-3 mill. kr. om året. Den består hovedsagelig af skibe, mejeriprodukter og andre industri- og landbrugsvarer.

Danmarks eksport til Costa Rica har i årene før og umiddelbart efter krigen været hæmmet af den costaricanske toldpolitik, hvorefter forhøjelse af toldsatserne brugtes som et middel til at påvirke handelsbalancen over for enkelte lande, deriblandt Danmark. Uanset at Costa Rica siden oktober 1946 har afstået fra at udøve en sådan forskelsbehandling i toldmæssig henseende, må det anses for stemmende med danske eksporterhvervs og dansk skibsfarts interesser, at der ved en handels- og skibsfartstraktat søges skabt sikkerhed for, at danske varer og dansk skibsfart ikke på ny vil blive udsat for en mindre gunstig behandling i Costa Rica end andre landes varer og skibsfart.

Udenrigsministeriet har derfor haft opmærksomheden henvendt på det ønskelige i at tilvejebringe en mestbegunstigelsestraktat med Costa Rica. Siden 1934 har der uden resultat med afbrydelser været ført forhandlinger med regeringen i Costa Rica om en handelstraktat, hvorved Danmark skulle opnå stilling som mestbegunstiget nation i toldmæssig henseende. Efter krigen har udenrigsministeriet ladet den danske gesandt for Costa Rica tage spørgsmålet op til fornyet drøftelse med regeringen i Costa Rica, som stillede sig imødekommende over for den danske henvendelse, og det lykkedes at nå til enighed om en handels- og skibsfartstraktat, der blev undertegnet i San José den 26. september 1956.

Ved traktaten sikrer parterne hinanden mestbegunstigelsesbehandling i henseende til told og afgifter samt skibsfart. Der er herved tilvejebragt et grundlag for, at eksporten til Costa Rica kan foregå på betryggende vilkår.

Forslaget til folketingsbeslutning vedtoges uændret og enstemmigt uden forudgående udvalgsbehandling.
Partiernes ordførere
Per Hækkerup (S), Per Federspiel (V), Ole Bjørn Kraft (KF), Morten Larsen (RV), Niels Andersen (DR) og Villy Fuglsang (DKP)