Ved loven forhøjes det i lov nr. 223 af 7. juni 1952 om pas til danske statsborgere m. v. § 1, stk. 3, fastsatte gebyr for pas, der udstedes af politiet, fra 5 kr. til 10 kr.
Som begrundelse herfor anførte justitsministeren ved fremsættelsen af lovforslaget:
„Ved lov nr. 100 af 22. marts 1951 om ændring i den dagældende lov om tilsyn med fremmede og rejsende m. m. blev gebyret for pas, der udstedes af politiet, forhøjet fra 3 til 5 kr. Ved gennemførelsen af lov nr. 223 af 7. juni 1952 om pas til danske statsborgere m. v. blev gebyret uforandret fastsat til 5 kr.
Siden 1951 er der sket en sådan stigning i de udgifter, som udstedelse af pas medfører for statskassen, at det må forekomme rimeligt nu at forhøje gebyret fra 5 til 10 kr.
En sådan forhøjelse vil ikke skade rejsesamkvemmet mellem de nordiske lande, da benyttelse af pas her er ufornøden. Jeg skal endvidere understrege, at der ingen ændring sker i adgangen til at udstede pas uden gebyr til uformuende personer i tilfælde, hvor det af hensyn til udøvelsen af de pågældendes erhverv eller af andre særlige grunde efter politiets skøn er nødvendigt, at de er i besiddelse af pas.
Selv efter den foreslåede forhøjelse vil det danske gebyr, der i øvrigt bliver af samme størrelse som det norske gebyr, være mindre end det gebyr, der kræves i mange andre lande. Jeg kan således nævne, at gebyret i Sverige er 10-13 sv. kr., i Finland ca. 4 465 fmk., i Schweiz 8-40 schw. frcs., i Frankrig 2 000 frcs. og i England £ 1.10.0."
Lovforslaget kunne i den foreslåede form ikke tiltrædes af kommunisterne, der ønskede pas til søfolk gjort gebyrfri. Fra et herom ved 3. behandling stillet ændringsforslag tog justitsministeren afstand under henvisning til, at søfolk i indenrigs- eller interskandinavisk fart overhovedet ikke behøver noget pas, og at det samme gælder adskillige andre søfolk; i langt de fleste vesteuropæiske havne kan søfolk således færdes uden pas, når de bevarer tilknytningen til skibet. I øvrigt pegede ministeren på, at det kunne være vanskeligt at afgrænse begrebet „søfolk", og på adgangen til gratis udstedelse af pas til den, der er uformuende og på grund af sit erhverv behøver et sådant. Ændringsforslaget forkastedes med 107 stemmer mod 10 (DK og DR), idet 3 medlemmer (de 2 grønlandske medlemmer og Johs. Christiansen [RV]) afholdt sig fra at stemme.
Retsforbundet gik ligeledes imod lovforslaget, idet ordføreren for dette parti gjorde gældende, at pasudstedelsen måtte kunne forenkles på en sådan måde, at omkostningerne blev lavere for staten og borgerne ulejligedes mindre. Den foreslåede fordobling af gebyret anså man under alle omstændigheder for upåkrævet. Til 3. behandling stillede Tholstrup (DR) ændringsforslag om, at gebyret kun skulle forhøjes til 6 kr. Dette forkastedes med 106 stemmer mod 6 (DR), idet 7 medlemmer (DK) samt de 2 grønlandske medlemmer og Johs. Christiansen afholdt sig fra at stemme.
Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget uændret med 109 stemmer mod 10 (DK og DR), idet 1 grønlandsk medlem afholdt sig fra at stemme.