L 53 Lov om udskydelse af revision af lov om erhvervsvejledning.

Af: Økonomi- og arbejdsminister J. O. Krag (S)
Samling: 1956-57 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 115 af 12-04-1957
Ved loven udskydes den i § 9 i lov nr. 86 af 31. marts 1953 om erhvervsvejledning omhandlede lovrevision til folketingsåret 1957-58.

Ved loven om erhvervsvejledning indførtes for hele landet en offentlig erhvervsvejledning bestående i erhvervsoplysning for ungdommen og vederlagsfri erhvervsrådgivning. Erhvervsvejledningen blev henlagt til den offentlige arbejdsanvisning — for den skolesøgende ungdoms vedkommende i nøje samarbejde med skolerne.

Loven trådte i kraft den 1. oktober 1953. På grund af omfattende forarbejder og drøftelser med bevillingsmyndighederne blev en landsomfattende erhvervsvejledning imidlertid først ført ud i livet pr. 1. oktober 1955, idet de nærmere regler blev givet ved henholdsvis undervisningsministeriets cirkulære af 26. september 1955 og økonomi- og arbejdsministeriets cirkulære af 27. september 1955. Efter erfaringerne fra det forløbne år synes ordningen ifølge bemærkningerne til lovforslaget i det store og hele at have virket tilfredsstillende i praksis. Arbejdet har dog nødvendigvis været præget af, at det er nye opgaver, der tages op, og hverken fra skolemyndighedernes eller arbejdsanvisningsmyndighedernes side forelå der tilstrækkeligt erfaringsmateriale til bedømmelse af, om det måtte være hensigtsmæssigt at ændre loven på visse punkter. Det foresloges derfor, at lovens optagelse til revision skulle udskydes, til erhvervsvejledningen havde virket over hele landet i 3 år, d. v. s. til folketingsåret 1958-59.

Under behandlingen i folketinget erkendtes det fra alle sider, at en udskydelse af revisionen var rimelig og nødvendig ud fra den betragtning, at et enkelt års erfaringsmateriale ikke var tilstrækkeligt. Nogle af ordførerne kunne imidlertid ønske revisionen fremskyndet, således at den fastsattes til folketingsåret 1957-58, et år tidligere end oprindeligt foreslået. Denne ændring gennemførtes efter udvalgsbehandlingen.

Af udvalgets betænkning fremgår i øvrigt, at udvalget har drøftet spørgsmålet om at ansætte personer fra det praktiske erhvervsliv som erhvervsvejledere, og at ministeren ved nyansættelser ville stille sig velvilligt over for ansættelse af erhvervsvejledere, der blev hentet fra det praktiske erhvervsliv, forudsat at de pågældende var i besiddelse af de øvrige for stillingens bestridelse fornødne kvalifikationer.

Også spørgsmålet om en udvidet repræsentation for erhvervenes hovedorganisationer i det i henhold til lovens § 8 nedsatte rådgivende udvalg drøftedes af udvalget med ministeren, som ifølge betænkningen gav tilsagn om at ville henstille til § 8-udvalget, at dette under sin videre virksomhed i videre omfang end hidtil ville benytte den i lovbestemmelsen allerede indeholdte bemyndigelse til at tilkalde sagkyndige til udvalgets forhandlinger, herunder repræsentanter for erhvervslivet.

Lovforslaget vedtoges enstemmigt.
Partiernes ordførere
Per Hækkerup (S), Oscar Kryger (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Johs. Christiansen (RV), Villy Fuglsang (DKP) og J. M. Pedersen (DR)