B 8 Folketingsbeslutning om nedsættelse af et udvalg med henblik på revision af lov nr. 219 af 11. juni 1954 om ungdomsundervisning m. v.

Samling: 1956-57 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ifølge folketingsbeslutningen nedsætter folketinget — ligesom det skete i den foregående folketingssamling (årbog 1955-56, side 611) — et udvalg på 17 medlemmer med den opgave at gennemgå lov nr. 219 af 11. juni 1954 om ungdomsundervisning m. v. og udarbejde udkast til sådanne ændringer i denne lov, som skønnes hensigtsmæssige.

Udvalget afgiver beretning til folketinget om sit arbejde.

Som ordfører for forslagsstillerne anførte Damsgaard (V) ved fremsættelsen:

„Da det ikke har været muligt at tilendebringe arbejdet i det folketingsudvalg vedrørende en revision af ungdomsskoleloven af 11. juni 1954, der blev nedsat den 8. marts d. å., tillader jeg mig på forslagsstillernes vegne for det høje folketing at foreslå nedsættelse af et folketingsudvalg på 17 medlemmer til at overveje og eventuelt fremkomme med forslag til ændringer af ovennævnte lov.

Min begrundelse for at ønske udvalget nedsat igen er den samme, som jeg gav udtryk for ved det tilsvarende forslags behandling i folketinget i februar og marts i år, nemlig at nogle af lovens bestemmelser er for vidtgående, og at dens administration og udnyttelse på en række områder heller ikke har været tilfredsstillende og derfor kan give anledning til overvejelse af en revision af lovens afsnit om aftenskoler, brevskoler og fritidsforanstaltninger."

Undervisningsministeren havde ikke noget imod nedsættelsen af et parlamentarisk udvalg; det skulle få de oplysninger, det ønskede, såfremt det var saglig muligt at fremskaffe dem.

„I øvrigt vil jeg mene" — fortsatte ministeren — „at den kritik, der har været fremført, har været af for overdreven karakter. Den 10. september i år afholdt jeg et møde med repræsentanter for amts- ungdomsnævnene, herunder amtsskolekonsulenterne. Mødet dannede dels en fortsættelse af tidligere afholdte gensidige informationsmøder, dels havde jeg ønsket en åben diskussion i anledning af den kritik, der var fremkommet vedrørende lovens administration. Den

fremførte kritik havde efter min og mange andres opfattelse været stærkt overdreven, idet det, der blev fremført, var bagateller i den større sammenhæng. Men kritikken havde, som det vil vides, resulteret i nedsættelsen af det folketingsudvalg af 8. marts i år, hvis arbejde nu ønskes genoptaget.

Jeg fremhævede under mødet den 10. september, at hvis der var anledning til kritik på administrative områder, burde vi selv i ministeriet og i den ministerielle administration rette forholdene, samt at kritikken måtte fremsættes i konkret form. De tilstedeværende repræsentanter for amtsungdomsnævnene kunne ikke erkende kritikkens berettigelse og gav udtryk for, at nævnene på alle måder tilstræber sundhed i administrationen af loven. Mødet formede sig som en enstemmig tillidserklæring til loven. Under hensyn til, at der under mødet var fremkommet værdifulde udtalelser og synspunkter, fandt man det ønskeligt, at der nedsattes et udvalg til nærmere at overveje og efterprøve disse synspunkter samt til i øvrigt at fremkomme med synspunkter, der kunne være af interesse med hensyn til lovens forvaltning.

Udvalget blev nedsat den 23. oktober i år med statskonsulent Roar Skovmand som formand ......"

Det ville efter ministerens opfattelse være „rimeligt, når folketinget nu nedsætter et parlamentarisk udvalg, at pålægge det udvalg, der er nedsat i tilknytning til informationsmødet, at afgive en beretning også til folketingsudvalget, således at dette holdes underrettet om, hvad der sker på dette felt. Jeg vil for mit vedkommende håbe, at den samling om loven, som 10. september-mødet viste, må finde sted overalt og også her i tinget, idet det efter min bedste overbevisning er forkert, hvis vi udsætter amtsskolekonsulenterne og amts- ungdomsnævnene for kritik over for deres arbejdes helhed. Det ville være en grov underkendelse af dette arbejdes store værdi og høje kvalitet.

Loven skal jo under alle omstændigheder revideres i 1959, d. v. s. om få år. Ville det da ikke være naturligt, at vi i al stilhed omhyggeligt noterer de tvivlstilfælde, som kan fremkomme, så at de kan danne grundlag for de overvejelser, der skal foregå til den tid, da loven er ved at udløbe og skal afløses af en fortsættelse?"

Forslaget gav anledning til nogen forhandling, men vedtoges ved 2. behandling enstemmigt.

Udvalget fik følgende sammensætning:

Horn, Lysholt Hansen, Poul Hansen (Grenå), Hougaard, Per Hækkerup, Kolbjørn, Sofie Pedersen, Ravn, Damsgaard [formand], Karlskov Jensen, Kr. Juul, Krogh, Ellen Poulsen, Ninn-Hansen, Hvidberg, Gertie Wandel [næstformand] og Jørgen Jørgensen (Lejre).

Dette udvalg afgav 12/4 en beretning (B. sp. 65), hvori det hedder: „Udvalget har holdt 5 møder og haft samråd med undervisningsministeren. Efter anmodning af venstres og det konservative folkepartis medlemmer af udvalget har ministeren ladet udarbejde udkast til forslag til lov om ændringer i loven om ungdomsundervisning efter følgende retningslinjer:

1) Elevbetaling i aftenskoler og brevskoler på 50 øre i timen for alle elever over 18 år,

2) bortfald af statsrefusion for lærerlønstillæg på indtil 50 pct. af den normale løn og

3) bortfald af de åbne fritidsklubber uden socialt formål. Udvalget har ikke kunnet tilendebringe forhandlingerne om dette udkast."
Partiernes ordførere
Svend Horn (S), K. Damsgaard (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Jørgen Jørgensen (Lejre) (RV) og Alvilda Larsen (DKP)