Ved loven ophæves de hidtidige særlige fælleskommunale indkomst- og formueskatter, der med virkning fra 1. april 1956 er indarbejdet i statsskatteskalaerne, jfr. lov nr. 76 af 28. marts 1956 om udskrivning af indkomst- og formueskatten til staten for skatteåret 1956-57.
Endvidere enedes man under sagens behandling i folketinget — af forenklingshensyn — om at lade den fælleskommunale udligningsfonds andel i afgifterne af gevinster i klasselotteriet og ved tipning overgå til statskassen, jfr. lov nr. 77 af 28. marts 1956 om afgift af gevinster i klasselotteriet og lov nr. 80 af samme dato om ændring i lov om tipning.
Tilbage af den fælleskommunale udligningsfonds skatteindtægter er herefter kun de særlige fælleskommunale ejendomsskatter, der i finansåret 1956-57 skønnes at ville indbringe omkring 60 mill. kr.
Da dette beløb ikke forslår til at dække fondens udgifter, skal fonden fra statskassen have overført et årligt beløb, hvis størrelse fastsættes på de årlige bevillingslove. Desuden har man fundet det hensigtsmæssigt at ophæve lovens § 5, hvorefter udligningsfonden hidtil har refunderet statskassen 2/3 af dennes udgifter til politivæsen, samt §§ 20, stk. 2, og 23, stk. 4, om forrentning af statskassens og udligningsfondens tilgodehavender hos hinanden.
Fondens andel af politiudgifterne var for finansåret 1956— 57 anslået til 95 mill. kr., og for samme år var der anslået en renteindtægt for fonden på 2,5 mill. kr.
I bemærkningerne til lovforslaget anslås statskassens årlige tilsvar til fonden til ca. 300 mill. kr. I denne forbindelse bemærkes dog, „at den sidste fjerdedel af de fælleskommunale indkomst- og formueskatter for skatteåret 1955-56, der forfalder pr. 15. juni 1956, vil blive ført til indtægt på udligningsfondens regnskab for 1956-57, ligesom udligningsfonden i dette år vil oppebære den sidste fjerdedel af den i § 2 i lov nr. 89 af 31. marts 1955 omhandlede overførsel fra statskassen. De pågældende indtægter er anslået til henholdsvis 80 mill. kr. og 16,5 mill. kr. og vil medføre, at statskassens tilsvar for 1956-57 formindskes tilsvarende."
Ved fremsættelsen af lovforslaget anførte indenrigsministeren:
„Forslaget går ud på at ophæve de særlige indkomst- og formueskatter til den fælleskommunale udligningsfond og må ses i sammenhæng med det af finansministeren ved forslaget til lov om udskrivning af indkomst- og formueskatten til staten for skatteåret 1956-57 stillede forslag om, at de hidtidige skalaer for udskrivning af fælleskommunal indkomst- og formueskat indarbejdes i statsskatteskalaerne.
Som konsekvens af, at provenuet af indkomst- og formueskatterne til staten herved vil blive forøget med et beløb, svarende til de hidtidige fælleskommunale indkomst- og formueskatter, foreslås det, at der på de årlige bevillingslove fastsættes et beløb, der vil være at tilsvare udligningsfonden af statskassen. Efter den foreslåede bestemmelse herom skal statskassens tilsvar være af en sådan størrelse, at udligningsfonden, når dens øvrige indtægter tages i betragtning, bliver i stand til at afholde de udgifter, der i henhold til lovgivningen påhviler fonden."
Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra alle sider og gennemførtes enstemmigt.