L 24 Normeringslov for finansåret 1956-57.

Af: Finansminister Viggo Kampmann (S)
Samling: 1955-56
Status: Stadfæstet
Lov nr. 87 af 28-03-1956
Angående retningslinierne for udarbejdelsen af forslaget til nærværende lov anførtes i en skrivelse fra finansministeriet til de enkelte administrationsgrene:

„De i finansministeriets cirkulære af 30. september 1950 om besparelser i statshusholdningen indeholdte forskrifter må iagttages.

Da der i den under 28. maj 1954 nedsatte lønningskommission vil ske en almindelig gennemgang af lønningsforholdene for samtlige tjenestemandsgrupper, bør alle forslag af revisionsmæssig karakter udskydes til behandling i nævnte kommission.

Lovforslaget må iøvrigt begrænses mest muligt, idet der ved udarbejdelsen følges nedenstående hovedsynspunkter:

1) Forslag om oprettelse af nye tjenestemandsstillinger med begrundelse i de arbejdsmæssige forhold kan kun optages, hvor det kan påvises, at sådan oprettelse på nuværende tidspunkt er tvingende nødvendig.

2) Forslag om bestående tjenestemandsstillingers oprykning i højere lønningsklasse kan normalt ikke optages.

3) Forsåvidt angår forslag om oprettelse af stillinger, der fortrinsvis eller udelukkende har til formål at forbedre avancementsforholdene for en tjenestemandsgruppe, må der vises den yderste tilbageholdenhed, idet der dog herved bør tages hensyn til, om et eventuelt forslag må betragtes som led i en ved de tidligere normeringslove påbegyndt regulering af avancementsforholdene indenfor den pågældende tjenestemandsgruppe, eller der iøvrigt er sket aldeles afgørende forskydninger i forudsætningerne for den nuværende normering af avancementsstillinger i pågældende etat."

De på lovforslaget optagne bestemmelser var tiltrådt af lønningsrådet.

Ved fremsættelsen af lovforslaget anførte finansministeren bl. a.:

„De retningslinier, der blev fastsat for udarbejdelsen af lovforslaget, svarer ganske til de retningslinier, som blev lagt til grund ved udarbejdelsen af forslaget til sidste års normeringslov ...

Det foreliggende lovforslag er udarbejdet i overensstemmelse med disse synspunkter. Når der alligevel for enkelte områder er medtaget relativt omfattende forslag, skyldes det ganske særlige forhold indenfor disse områder.

Dette gælder således for forsvarets vedkommende, hvor der er foreslået oprettet et ret betydeligt antal nye militære tjenestemandsstillinger; en væsentlig del af disse er dog bundstillinger, der er nødvendige til tjenestemandsansættelse af de elever, der afgår fra forsvarets skoler, ligesom den foreslåede forøgelse af antallet af avancementsstillinger i overvejende grad er en følge af de retningslinier for normering af befalingsmandsstillinger, som blev fastlagt ved gennemførelsen af forsvarslovene i 1951.

Til enkelte tjenestemandsgrupper, for hvilke en særlig ugunstig aldersfordeling gør sig gældende, er der foreslået ekstraordinære normeringer.

Som følge af den betydelige udvidelse af det akademiske personale i centraladministrationen og de herunder hørende institutioner i årene under og umiddelbart efter krigen er der sket en væsentlig forringelse af avancementsforholdene for det yngre akademiske personale, idet de nye tjenestemandsstillinger i det væsentlige er bevilget som sekretærstillinger, medens der kun er sket en forholdsvis beskeden forøgelse af normeringen af avancementsstillinger. Dette har medført, at et betydeligt antal sekretærer har været ansat ca. 11 år eller derover i statens tjeneste uden udsigt til avancement i en nærmere fremtid. På denne baggrund er der stillet forslag om omnormering af et antal sekretærstillinger til fuldmægtigsstillinger, der i det væsentlige vil blive besat med sekretærer med over 11 års samlet tjeneste.

Der er endvidere indenfor ordenspolitiet i fortsættelse af den på normeringsloven for 1953-54 påbegyndte omnormering af politibetjentstillinger til stillinger som overbetjente af 2. grad stillet forslag om normering af 583 overbetjente af 2. grad, hvorved det i forbindelse med oprykning i 17 ledigblivende stillinger af denne art vil blive muligt at forfremme 600 politibetjente til overpolitibetjente af 2. grad.

Ud fra tilsvarende synspunkter er der for fængselsbetjentklassen stillet forslag om oprettelse af 60 overbetjentstillinger mod nedlæggelse af et tilsvarende antal fængselsbetjentstillinger.

I løbet af 1956-57 vil der under sindssygevæsenet blive taget 2 nye plejehjem i brug, ligesom opførelsen af sindssygehospitalet i Brønderslev i det væsentlige forventes tilendebragt. I forbindelse hermed er der stillet forslag om oprettelse af et antal tjenestemandsstillinger ved disse institutioner.

Iøvrigt skal jeg med hensyn til lovforslagets enkelte bestemmelser tillade mig at henvise til de forslaget ledsagende udførlige bemærkninger.

Ligesom de tidligere år har samtlige fra de forskellige ministerier indkomne forslag været forelagt lønningsrådet, og det foreliggende lovforslag er i overensstemmelse med rådets udtalelser overfor finansministeriet.

Merudgiften ved lovforslaget vil — beregnet på sædvanlig måde — for det kommende finansår andrage ca. 4,5 mill. kr., hvoraf imidlertid ca. 3 mill. kr. hidrører fra forøgelsen af antallet af stillinger under forsvaret."

Lovforslaget henvistes i folketinget til dettes lønningsudvalg, der enstemmigt indstillede det til vedtagelse med enkelte ændringer af rent redaktionel karakter.

Med disse ændringer vedtoges lovforslaget enstemmigt, idet 14 medlemmer (DK og DR) afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
Arnth Jensen (V)