L 40 Lov om midlertidig ændring af lov nr. 50 af 14. februar 1951 om fortrinsret i høsten.

Af: Landbrugsminister Jens Smørum (S)
Samling: 1954-55
Status: Stadfæstet
Lov nr. 356 af 22-12-1954
Ifølge § 4 i lov nr. 50 af 14. februar 1951 om fortrinsret i høsten forfalder et ved høstpanteret sikret gældsbeløb til betaling den efter gældsstiftelsen nærmest påfølgende 1. oktober, og det bestemmes, at fortrinsretten bortfalder, såfremt begæring om udpantning ikke er indgivet til fogeden inden den efter forfaldstiden førstkommende 1. januar.

Ved nærværende midlertidige lov udskydes fortrinsrettens bortfald for den pr. 1. oktober 1954 forfaldne gæld fra 1. januar 1955 til 1. marts 1955.

Som begrundelse herfor anføres i bemærkningerne til lovforslaget:

„Den i år meget sene høst og de dårlige høstforhold har bevirket en betydelig svækkelse af landmændenes likviditet. Det vil derfor være af stor betydning, om landmændene med hensyn til de i tiden fra 1. december 1953 til 1. juni 1954 stiftede høstpantebreve, der forfaldt til betaling den 1. oktober 1954, får åbnet mulighed for at afslutte en produktion af forædlede produkter på grundlag af høsten som indtjeningsbasis for afvikling af gælden ifølge høstpantebrev gennem udskydelse af fristen for fortrinsrettens bortfald til 1. marts 1955.

De samvirkende danske Husmandsforeninger og De samvirkende danske Landboforeninger har anbefalet forlængelse på 2 måneder af tidsfristen for fortrinsrettens bortfald."

Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra samtlige partier med undtagelse af det konservative folkeparti. Sidstnævnte parti kunne ikke tiltræde den foreslåede midlertidige ordning, som De samvirkende Købmandsforeninger og Provinshandelskammeret tog afstand fra i henvendelser til det udvalg, der behandlede sagen, jfr. bilag til udvalgets betænkning.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling uændret med 115 stemmer, idet 25 medlemmer (KF) afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
S. Lund Jensen (S), Jørgen Gram (V), L. Clausen (Olufskjær) (KF), Aage Fogh (RV), Villy Fuglsang (DKP) og Oluf Pedersen (DR)