L 176 Forslag til lov om ændringer i postloven.

Af: Minister for offentlige arbejder Carl Petersen (S)
Samling: 1953-54
Status: Bortfaldet
Lovforslaget indgik som led i den side 128 omtalte valutaplan. Det tilsigtede at skaffe postvæsenet øgede indtægter til et beløb af godt 10 mill. kr. årligt gennem en række takstforhøjelser, om hvis indhold og begrundelse ministeren for offentlige arbejder ved fremsættelsen anførte:

„Post- og telegrafvæsenet havde vel som helhed et betydeligt overskud i det forløbne finansår, men efter de i foråret gennemførte lønforhøjelser, der for post- og telegrafvæsenet betyder en merudgift på ca. 9 mill. kr. i det indeværende finansår og ca. 11 mill. kr. i det følgende finansår, er der for de egentlige postforretningers vedkommende ikke noget overskud, og for en del af disse er portoen for lav.

Det må derfor anses for forretningsmæssig rigtigt at foretage en forhøjelse af visse posttakster, navnlig takster for forretninger, på hvilke udgiften til manuel arbejdskraft hviler særlig tungt.

En almindelig forhøjelse af brevportoen er ikke foreslået, idet en sådan anses for betænkelig. Derimod har man ment at burde foreslå en forhøjelse på et enkelt punkt ved at ændre den laveste vægtsats, 50 g, til 20 g, hvorved Danmark kommer på linie med de øvrige nordiske lande. Dette vil lette den af Nordisk Råd foreslåede overgang til anvendelse af de indenrigske takster for breve i den nordiske udveksling.

Med hensyn til avisportoen er at bemærke, at post- og telegrafvæsenet kalkulationsmæssigt ikke kan afsætte mere til omdeling af dagbladene end en brøkdel (vel nærmest 1/3) af det, som omdelingen koster ved anvendelse af tariflønnet arbejdskraft.

De foreslåede takstforhøjelser påregnes at ville indbringe årlig:

Brevforsendelser..........1 000 000 kr.
Pakker..........1 000 000 kr.
Postanvisninger..........200 000 kr.
Postopkrævninger og postindkasseringer..........1 500 000 kr.
Aviser..........3 000 000 kr.

Ialt..........6 700 000 kr.

Med hensyn til de øvrige poster skal jeg iøvrigt henvise til de i bemærkningerne til lovforslaget givne oplysninger.

Det påtænkes samtidig administrativt at forhøje en del takster ..." Disse forhøjelser skønnedes at ville indbringe omkring 3,5 mill. kr. om året.

Det folketingsudvalg, som fik lovforslaget til behandling, afgav ikke betænkning om sagen.
Partiernes ordførere
Poul Hansen (Kalundborg) (S), Erik Eriksen (V), Aksel Møller (KF), Bertel Dahlgaard (RV), Aksel Larsen (DKP) og Viggo Starcke (DR)