L 122 Lov om ændring i lov om motorkøretøjer.

Af: Justitsminister Hans Erling Hækkerup (S)
Samling: 1953-54
Status: Stadfæstet
Lov nr. 122 af 13-04-1954
Ved loven foretages en ændring i lov nr. 144 af 1. juli 1927 om motorkøretøjer, som denne er ændret senest ved lov nr. 111 af 31. marts 1953, gående ud på at motorvogne og påhængs- og sættevogne fremtidig skal have to baglygter i stedet for som hidtil kun een. Samtidig foreskrives det i overensstemmelse med bestemmelserne i den internationale færdselskonvention af 19. september 1949, at disse køretøjer bagpå skal være forsynet med to røde refleksanordninger; der opnås herved en ekstra sikkerhed, der er af særlig betydning, såfremt baglygterne undtagelsesvis ikke er tændt under kørslen, hvadenten dette skyldes uheld eller efterladenhed fra førerens side, eller såfremt en motorvogn eller påhængsvogn — iøvrigt i strid med færdselslovens § 31, stk. 5 — måtte være henstillet uden tændte lygter.

Loven trådte i kraft 1. oktober 1954. På motorkøretøjer, der er indregistreret inden dette tidspunkt, finder lovens bestemmelser dog først anvendelse fra 1. januar 1955.

Ifølge det oprindelige lovforslag skulle sidstnævnte tidspunkt være 1. oktober 1955, men man enedes i folketinget om at rykke den fulde gennemførelse af lovens skærpede krav om lygteføring frem til begyndelsen af 1955.

Ved fremsættelsen af lovforslaget anførte justitsministeren:

„Når jeg ikke har fundet det forsvarligt at lade ændringerne afvente den forestående almindelige revision af motor- og færdselsloven, skyldes dette de forholdsvis mange alvorlige kørselsuheld, der er indtruffet som følge af, at køretøjer med dårlig baglygte er blevet påkørt bagfra i mørke og tåge.

Forslagets gennemførelse medfører, at et stort antal køretøjer skal have udskiftet deres baglygter og forsynes med refleksanordninger, således at det er nødvendigt at fastsætte en vis overgangstid som sket i forslagets § 2. Jo før man imidlertid kommer i gang med denne udskiftning, desto hurtigere opnås det tilsigtede resultat: at undgå, at mangelfuld afmærkning bag på motorkøretøjer er årsag til færdselsuheld."

Lovforslaget henvistes efter 1. behandling til et udvalg, der i sin betænkning udtaler:

„Der er enighed i udvalget om at tiltræde den foreslåede bestemmelse om, at der skal være anbragt refleksanordninger på motorvognes bagside. Udvalget har under samråd med justitsministeren drøftet spørgsmålet om afmærkning med refleksanordninger af hestekøretøjer og cykler.

Ministeren har givet tilsagn om, at en afmærkning af hestekøretøjer vil blive overvejet i forbindelse med den kommende revision af færdselsloven. I forbindelse med nævnte revision vil endvidere spørgsmålet om en mere effektiv afmærkning af cykler blive taget op til løsning. Såfremt det ikke vil være muligt at fremsætte forslag til revision af færdselsloven i begyndelsen af næste samling, vil ministeren fremsætte særligt forslag om afmærkning af cykler."

Venstres udvalgsmedlemmer mente, at de sikkerhedsmæssige krav måtte være opfyldt med påbudet om refleksanordninger, og fandt det ikke rimeligt at påføre ejere af gamle biler udgiften til påmontering af en ekstra baglygte. De stillede derfor ændringsforslag om, at motorvogne, der er indregistreret inden 1. oktober 1954, kun skulle have een baglygte.

Dette ændringsforslag forkastedes ved 2. behandling, mens Tholstrup (DR) tog et af ham udenfor betænkningen stillet ændringsforslag tilbage, efter at han havde fået tilsagn om, at udvalget ville se på sagen mellem 2. og 3. behandling. Hvad ændringsforslaget gik ud på, var, at de nye regler skulle træde fuldtud i kraft 1. oktober 1954.

Ved 3. behandling vedtoges det som nævnt at fastsætte det nævnte tidspunkt til 1. januar 1955.

Med denne ændring vedtoges lovforslaget med enstemmig tilslutning, idet et grønlandsk medlem undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Ove Kjældgaard (S), S. From (V), A. Stæhr Johansen (KF), Axel Sørensen (RV) og Knud Tholstrup (DR)